Drömmer du om att ha din egen vedeldade bastu? Du är inte ensam. Att bada bastu blir allt vanligare i Sverige – det är ett sätt att stanna upp och koppla bort från den digitala vardag som vi nu lever i.

I princip finns det tre alternativ:

  • Köp en färdigbyggd bastu – ca 10-30 timmars jobb, mestadels för grunden samt målning om man vill göra det själv
  • Köp en bastu-byggsats och montera den – ca 100 timmars jobb
  • Designa din egen bastu, köp material på träförädling och bygg ihop bastun – ca 200 timmars jobb inklusive planering

Köp en färdigbyggd bastu

Att köpa en färdigbyggd bastu är ett väldigt bra alternativ generellt, då bastun kan byggas snabbt och effektivt av proffs i en väderskyddad miljö. Är det vinter finns också fördelen att bastun kan målas direkt i den uppvärmda fabriken – du behöver inte vänta till våren med att måla bastun. En liten färdigbyggd bastu på ca 4 kvadratmeter (målad och klar, olja på bänk och golv) kommer kosta runt 70000 kr inklusive transport, lite beroende på hur långt ifrån fabriken du bor. Du kan spara uppåt 10000 kr om du målar och oljar själv.

Färdig bastu kan köpas t.ex. via:

Köp en bastu-byggsats

Har man tid och energi kan man spara pengar genom att köpa en byggsats. Eftersom dessa byggsatser ofta är ”knuttimrade” så är de ganska lätta att bygga ihop – tänk dock på att det kan ta lite tid att få det rakt och snyggt. Taket är också en sådan sak som kan vara lite knepig speciellt med genomförning av skorsten. En liten bastu på ca 4 kvadratmeter kommer kosta ca 50000 kr inklusive transport. Transportkostnaden blir lägre än för färdigbyggd p.g.a. att det är en byggsats med mindre volym.

Bastubyggsats kan köpas t.ex. via:

Planera och bygg din egen bastu

Detta alternativ passar bäst för den som har ganska specifika önskemål för hur bastun ska se ut, alternativt för den som är duktig på att bygga hus. Du får allt som du vill men räkna med att det troligen tar längre tid än planerat – det är mycket detaljer som först ska kluras ut och sedan fixas, t.ex. var ska ventilationen vara, hur är reglerna kring hur skorstenen ska gå igenom taket på ett säkert sätt o.s.v. Kostnaden för en liten bastu på ca 4 kvadratmeter skulle jag uppskatta kan hamna runt 30000 kr, speciellt om man kan tänka sig tunna panelväggar. Vill man ha tjockare väggar som för bastubyggsatserna eller isolera väggarna kommer det bli dyrare, uppåt 40000 kr. Vid val av träförädling skulle jag valt en där man kan få tips och råd (givet att man inte redan har koll på allt).

Material kan köpas t.ex. via:

Logga in

Registrera

Återställ lösenord

Vänligen ange ditt användernamn eller din email. Du kommer få en länk via email som kan användas för att återställa ditt lösenord.